dilluns, 28 de febrer del 2005

DISCURS D’ENRIC GARRIGA TRULLOLS EN LA SALA D’ACTES DEL CAOC. ACTE D’AJUDA A LA CALANDRETA D’ORLHAC. PRESENTACIÓ DEL CD DE LA SOPRANO OLGA MIRACLE

Benvolguts amics,

Gràcies per la vostra assistència a aquesta presentació del CD de cançons occitanes i catalanes de la soprano Olga Miracle.

Fins ara el CAOC havia presentat a aquesta mateixa sala llibres de temàtica occitana que calia promocionar perquè el tema occità és encara d’àmbit restringit per manca d’interès dels mitjans de comunicació i també de les institucions i de l’ensenyament.

La presentació d’aquest CD, aquest disc de les noves tecnologies,  marca una fita en la història del CAOC i de les relacions occitano-catalanes perquè és el primer que presentem  i també perquè és el primer disc de cançons occitanes cantat per una soprano catalana.
Les sopranos catalanes i els cantants catalans no canten ni han cantat cançons occitanes, malgrat que han cantat en moltes diverses llengües. La llengua més pròxima i més fàcil de cantar ha estat ignorada pels nostres cantants. Hi ha algunes excepcions en algunes comptades corals i orfeons catalans. Però mai, que jo sàpiga, s’havia editat a Catalunya un disc de cançons occitanes per intèrprets catalans.

Benvinguda doncs, aquesta estrena i que sigui un exemple de imitar.

Cal precisar que aquest CD és la gravació directa del concert que va fer la soprano Olga  Miracle a l’església de Collbató, el dilluns 11 d’octubre de 2004, organitzat pel CAOC, en motiu dels actes dels aniversaris de Mistral a Catalunya, durant quatre dies.

L’enregistrament ha respectat tot el concert tal com es féu i només s’han eliminat els aplaudiments, amb excepció dels dos darrers, que corresponen a les cançons repetides a petició del públic.

L’acústica de l’església de Collbató és molt notable i això afavoreix la qualitat del disc. Però també cal destacar que l’acompanyament musical fou fet a l’orgue pel organista de Montserrat, Eduard Vila, que féu també l’adaptació i harmonització.

També hi ha cançons catalanes que donen un valor afegit ben notable i que fan, pels occitans, un motiu més d’interès.

El repertori  és molt interessant i segur que al costat de conegudes melodies en trobareu d’altres que us agradaran molt.

L’estil de la soprano Olga Miracle encanta els catalans però també els occitans. Una prova eloqüent d’això és el concert que féu a l’Escòla Occitana d’Estiu el 18 d'agost de 2000, que entusiasmà els occitans i li demanaren que fes un disc de cançons occitanes.

Aquesta petició també li he reiterat en diverses ocasions. Ara s’ha trobat una magnífica ocasió per a realitzar aquella demanda dels occitans i del CAOC.

Però això comporta un altre resultat important. Tenim ara un record de les quatre jornades del 150 aniversari del Felibritge i del centenari de la concessió del Premi Nòbel a Frederic Mistral, el 1904.

Aquest actes foren molt reeixits, amb la vinguda del grup folklòric de Tarascó, LA SOCA TARASCONENCA i les recepcions a la Generalitat, Parlament, Ajuntament de Barcelona, a Ripoll, a Montserrat, a Collbató i als monuments de Ramon Bereguer III a Barcelona i  de Mistral a Montjuïc.

Des del punt de vista gràfic tenim vídeos i fotografies que donen fe de la dignitat de les celebracions. Però aquest disc marca una transcendència de futur.

Més informació sobre el CD la trobareu en el propi disc i la pròpia Olga també ho podrà completar a continuació.

D’altra banda també aquesta presentació s’inscriu dintre del marc d’ajuda a la Calandreta d’Orlhac, que no rep cap ajuda estatal.

L’ensenyament de l’occità topa amb l’oposició frontal dels jacobins francesos i del propi president Jacques Chirac, al qual el CAOC li dedicà una cassolada a la Diagonal, el passat 11 de febrer 2005, quan vingué a Barcelona al Palau de Congressos.

Però no arribà a les seves oïdes perquè la policia ens parà a 500 metres.

Ara passo la paraula a Olga Miracle perquè afegeixi les explicacions de caràcter tècnic i musical d’aquest CD.

Gràcies, un cop més a tothom per haver vingut i col•laborat.

Enric Garriga Trullols
President del CAOC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada