dissabte, 21 de juny del 2003

XXV APLEC A MONTSEGUR. DISCORS D’ENRIC GARRIGA TRULLOLS

Sénher Felip Walter, conse de Montsegur
Sénher representant de la Generalitat de Catalonha
Amics catalans e occitans

Sèm amassats un còp de mai occitans e catalans a Montsegur. Mas aquesta amassada es fòrça importanta perque es a l’encòp lo XXVen Aniversari del CAOC e tanben lo XXVen Aniversari dels Fòcs de Sant Joan a Montsegur.

Aqueste gòt de l’amistat que nos ofris uèi la Comuna de Montsegur representa çò que lo CAOC a fargat a Montsegur, la prigonda amistat occitano-catalana.

Representa çò meteis qu’avèm fait ara a la glèisa de Montsegur, un acte que dempuèi 1978, fa 25 ans, fasèm los catalans e occitans cada còp que cantam la COPA SANTA, aquel imne de Frederic Mistral, que ditz “Catalans de luènh o fraires comuniem totis ensems “. Aquò passa en Provença e Occitània tota, mas principalament a Montsegur.

Representa çò meteis qu’avèm fait al Prat dels Cremats amb l’ofrenda florala als martirs catars. Es un acte de justícia e d’amor. Es un acte de frairetat.

Es çò meteis que representa aqueste arbre, plantat davant la comuna, pel CAOC, qu’èra inicialment un pi de doas brancas. Un meteis pòble amb doas lenguas bessonas.

Pel CAOC 25 ans representa tota una vida. Per Occitània representa la recuperacion de las relacions occitano-catalanas modèrnas dins un novèl estatut politic d’Euròpa.

Pòdi pas ara  remembrar tot cò qu’avèm fait, tot çò qu’avèm viscut, tot çò qu’avèm somiat pendent aquestes 25 ans .

Vòli sonque dire qu’aquesta es una escasença importanta que se deuriá celebrar coma cal e regreti que sèm lo pòble aquí, principalament, los que fasèm l’acte, amb l’abséncia de las nautas autoritats qu’avián promés la seuna assisténcia. Lo 21 de junh de 1979 lo pòble, sonque lo pòble èra present al Prat dels Cremats. Ara fasèm coma lo primièr còp. Es lo pòble que fa l’istòria e las dificultats nos faràn pas defalhir e continuarem la lucha per los dreits dels pòbles, per la patz, per la libertat e per l’amistat occitano-catalana.

Visca Occitània
Visca Catalonha.

Enric Garriga Trullols
President del CAOC
Montsegur 21 de juny 2003

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada