dissabte, 23 de juny de 1990

DISCURS D’ENRIC GARRIGA TRULLOLS A MONTSEGUR. XII APLEC PRAT DELS CREMATS

Els catalans i occitans del Comitat d’Afrairament occitano-català tornen un any més a Montsegur, davant aquest monument que honora la memòria dels màrtirs occitans aquí cremats, per a retre homenatge a tota Occitània i recordar al món enter, que el genocidi nacional i cultural contra els occitans mereix una reparació històrica, per a salvar la gloriosa cultura, que els catalans sentim com a pròpia.

Fa 12 anys, en el mateix dia d’avui, el CAOC es reuní davant d’aquest monument, amb una representació més petita que ara, però amb la presència dels fundadors del CAOC vinguts dels Països Occitans i Catalans.

Recordo amb emoció l’acte d’inauguració dels rencontres o trobades, que durant 12 anys hem celebrat aquí, al Prat dels Cremats de Montsegur. Després dels discursos de catalans i occitans encenguérem una petita foguera, després de diversos intents fallits.

El CAOC ha intentat sensibilitzar catalans i occitans cap a Montsegur i vers les relacions catalano-occitanes i ha treballat molt, intensament i sense defallença. Si els resultats no han estat exactament com esperàvem, això no és motiu per a abandonar el camí emprès fa 12 anys. Les relacions catalano-occitanes aviat seran considerades normals dins la nova Europa sense fronteres i el CAOC serà una referència històrica que omplirà un temps d’oblit, un temps de desconeixement de la cultura comuna.

Ara, avui, davant aquest senzill monument dels últims resistents occitans, el CAOC proclama l’amistat i la germanor dels dos pobles i la voluntat de continuar treballant per la pau, la llibertat i la tolerància.

Visca Occitània
Visca els Països Catalans

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada