diumenge, 9 de gener del 2011

DISCURS D’ENRIC GARRIGA TRULLOLS A PRATS DE REI

Monsenhor Miserachs,
Rectors de Prats de Rei, de Marata i de Vic (Divina Pastora),
Amics catalans,


Un any més estic meravellat d’haver arribat a celebrar aquesta cinquena Missa Occitana, que és una festa hivernal a Prats de Rei i que vista la nombrosa assistència hem d’admetre que no us espanta el fred, que hauria de fer i que enguany no fa.

Un cop més, dono l’enhorabona a Monsenhor Valentí Miserachs que tingué aquesta idea insòlita de fer la missa occitana a Prats de Rei. També a l’alcalde de Prats i a la Directora del Museu d’Arqueologia. I a tots vosaltres, gràcies!

Voldria matissar això d’insòlita, que podria ser qualificada així el primer any. No tant el segon perquè es declarà oficial l’occità a Catalunya segons l’Estatut d’Autonomia del 2006 i menys ara perquè s’aprovà el 22 de setembre de 2011 la Llei de l’Occità.

És aquí a Prats on aquesta oficialitat s’aplica des de fa cinc anys ja que la llei promulgada encara no té reglament d’aplicació.

De moment, el CAOC ja fa el tercer curs d’occità a Barcelona. Va començar pel primer nivell, el segon curs dos nivells i ara ja fem tres nivells. Si les coses no s’espatllen i el nou govern és sensible, el curs vinent farem 4 nivells, adaptats al Marc Comú de Referència Europeu i també de la normativa francesa, ja que segons una notícia recent d’aquesta setmana, les tres acadèmies occitanes d’Aquitània, Migdia-Pirineus i Llenguadoc Rosselló, convoquen exàmens reglats d’occità en els cinc nivells, segons la normativa del Marc Europeu Comú de Referència per la llengua.
La primera convocatòria experimental serà gratuïta i es farà el dissabte 5 de febrer de 2011 a les Universitats de Bordeus, Tolosa i Montpeller.

Una altra sessió oficial està prevista pel 21 de maig de 2011.

Aquestes titulacions seran oficials i vindran a substituir les que donaven entitats no oficials. Us hi podeu apuntar.

Us anuncio també que aquesta setmana vinent comença també al CAOC un curs ràpid d’ortografia i fonètica per la preparació de la XIV Dictada Occitana, que farem el dissabte 29 de gener 2011, a la sala d’actes del Departament de Cultura de la Generalitat (Rambla Santa Mònica, 8).

Fa molts anys que diuen que l’occità és mort però Occitània vol salvar la llengua i l’acció popular ara té el suport dels tres consells regionals que abans he indicat.

Més de 50 calandretes contribueixen a mantenir la flama de la llengua.

La nova llei aprovada a Catalunya també ajudarà a salvar-la. El temor és que el nou govern no consideri vitals aquestes accions. El CAOC continuarà aquesta labor, però amb l’ajut de la Generalitat s’avançaria més ràpid. Espero que l’any vinent us podrem donar i dir encara millor notícies.

Visca Occitània!
Visca Catalunya!

Enric Garriga Trullols
President del CAOC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada