dimarts, 21 de juny del 2005

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE CUINA CATALANO-OCCITANA DE VICENT MARQUÈS CARBONELL

Benvolguts amics,

 El dia 13 de desembre de 1996 es lliurà el VI Premi Rei En Pere del CAOC a l'autor Vicent Marquès Carbonell, d'Aldaia, País Valencià que tinc al meu costat, per la seva obra "La bona cuina que estudia l´íntima relació entre les gastronomies catalana i occitana. (Això és el que deia La Vanguardia de l'endemà).

 Per primer cop el Premi Rei en Pere es lliurà en el marc de la 46 Nit de Santa Llúcia que organitza cada any Òmnium Cultural. El 1996 la Nit de Santa Llúcia es va fer  a Mataró al Pavelló Municipal Eusebi Millan.

 El president de l'Òmnium era Josep Millàs i l'acte fou presidit pel conseller de cultura Joan Maria Pujals.

 Per fer costat al premiat, Vicent Marquès i  a la seva esposa que l'acompanyava, hi anaren Enric Garriga, Núria Bayó, Amor Paradell, Núria Vilar, Joan Amorós, Concepció Molinas, Xavier Bada, Antònia Donadeu i dos occitans  Marcèl Baiche (president del CAOC occità) i Pèire Pessamessa (actual president del CAOC occità)

Us llegiré una petita part d'un article crític que publicà l'AVUI sobre la Nit de Santa Llúcia, que porta per títol "Sant Jordi Mata ... d'avorriment"

"Divendres a la nit, ....”

Però el millor article és el de Pèire Pessamessa que publicà a LA SETMANA del 24 de desembre del 1996, i que llegiré com està escrit, o sigui en occità.

“Lo divendres 13 de desembre a Mataró.....”


Ara, sis anys més tard, Vicent Marquès Carbonell ens presenta una part de l'obra premiada aleshores i que completà i amplià de tal forma que ara resulta difícil publicar-la en un sol volum. Aquest és el número 1 i dedicat a les salses.

Un terç del llibre és tot un tractat sobre les relacions històriques catalano-occitanes. I quan ja creus que entres en matèria no te'n refiis perquè qualsevol motiu culinari és suficient per a tornar a la història, a la poesia, etc. i a la picardia i humor valencià com l'ALL I OLI i la PICADA.

És un llibre molt amè i alhora divertit com ell mateix i que us recomano, però que ell us ho explicarà molt millor que jo.

Gràcies

Enric Garriga Trullols
CAOC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada