divendres, 15 d’agost del 2008

DISCORS D’ENRIC GARRIGA-TRULLOLS A L’ESCOLA OCCITANA D’ESTIU

Sénher President de l’EOE
Cars amics occitans
Cars amics catalans

Pel CAOC catalan ongan es una data extraordinària.
Es lo 30en aniversari de la seuna fundacion a Barcelona, lo 21 de genièr de 1978.
Exactament a la meteissa data avèm celebrat oficialament al sèti de la Generalitat de Catalonha, aqueste eveniment del restabliment de las relacions occitano-catalanas per la nòstra associacion.

Ongan tanben avèm celebrat lo 30en aniversari dels Fòcs de Sant Joan a Montsegur.

Tanben cal remarcar especialament qu’es lo trenten aniversari de la primièra participacion del CAOC a l’EOE, en 1978, sense interrupcions fins ara. Es una fidelitat segura, qu’avèm provat pro ben.

Mas aquesta trentena participacion del CAOC a l’EOE se caracteriza especialament perqué es la mai nombrosa. Ongan i a, en aqueste espaci de l’Escòla, 40 catalans, amb una granda majoritat de joves e tres petits drollets catalans, que segur se faràn grands e occitanistas. (Vint-e-set catalans son demorats tota la setmana a l’EOE).

Tanben cal remarcar qu’avèm ongan amenat un grop catalan de musica tradicionala, KAJ TIEL PLU, que ne vos farai pas la presentacion perque eles meteisses se presentaràn en occitan. Lo cap del grop, Ferriol Macip, es jornalista de Barcelona Television e dos còps per setmana fa un programa per la television BTV en occitan, lo dissabte e dimenge. D’autra part es esperantista. Vesètz, doncas, qu’es catalanista, occitanista e esperantista. Aquò es lo summum (lo cimèl) de la transgression.

D’autra part l’aplicacion a la practica del programa sus l’oficialitat de l’occitan en Catalonha serà ara efectiu a partir d’un acòrdi qu’es estat fach entre lo CAOC e la Generalitat de Catalonha (lo Secretariat de Normalizacion Lingüistica).

Començarem amb un cors oficial d’occitan, al mes d’octobre, que durarà fins al mes de junh e aquò marcarà lo començament de l’implicacion oficiala de la Generalitat dins las relacions occitano-catalanas que permetrà de desplegar un ample programa d’activitats subvencionadas.

Per acabar vos podèm assegurar que, pel CAOC e per la Generalitat, la lenga e la cultura occitanas son quicòm de mai important qu’un patrimòni constitucional.

Finalament arriba lo temps de l’accion, lo temps de coordinar en comun los nòstres programas e las nòstras manifestacions.

A partir d’ara avançarem mai rapidament per obténer la libertat dels nòstres dos pòbles e renfortir encara mai la millenària amistat entre catalans e occitans.


VISCA OCCITÀNIA

VISCA CATALUNYA

Enric Garriga-Trullols

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada