divendres, 3 d’octubre del 2008

DISCURS 140 ANIVERSARI DE LA VINGUDA DE FREDERIC MISTRAL AL MUSEU BIBLIOTECA DE VILANOVA I LA GELTRÚ

Sr. Capolièr del Felibritge
Sra. Consellera de Cultura
Sra. Directora del Museu Víctor Balaguer
Amics Felibres
Amics occitans
Amics catalans

El 140 aniversari de la vinguda de Frederic Mistral a Catalunya s’inicia precisament en el lloc de la comarca del Garraf on s’iniciaren les modernes relacions entre Catalunya i Provença per voluntat i obra de Víctor Balaguer, el qual, el 1866 ofereix a Frederic Mistral el seu llibre Esperances i records i diu, en relació a la llengua d’oc: “Morta diuen que és, mes jo la crec viva”. Víctor Balaguer en aquesta ocasió és designat vicepresident del Felibritge.

A Sitges, també a la comarca del Garraf, Josep Carbonell i Gener a la revista “L’Amic de les Arts”, el desembre de 1927, dedicà íntegrament el número 21 a la cultura occitana. Un any més tard, el 1928, fundà l’Oficina de Relacions Meridionals que fou la represa i la normalització de l’amistat cultural amb els amics occitans.

Finalment, el 20 de novembre de 1977 es presentà a Vilanova i la Geltrú l’Àmbit de Projecció Exterior de la Cultura Catalana del Congrés de Cultura Catalana del qual jo n’era el cap responsable i es proclamà la Crida Occitano-Catalana, que donà lloc a la fundació del Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), el 1978, o sigui ja fa 30 anys.

Tres efemèrides de capital importància que s’han esdevingut a la comarca del Garraf, entre Sitges i Vilanova i la Geltrú.

Gràcies

Enric Garriga Trullols
President del CAOC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada