dissabte, 4 d’octubre del 2008

140 ANIVERSARI DE LA VINGUDA DE FREDERIC MISTRAL. DISCURS D’ENRIC GARRIGA AL SALÓ DE CENT DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

Excm. Sr. Alcalde,
Sénher Capolièr del Felibritge,
Sénher President del CAOC occitan,
Amics Felibres,
Amics occitans i catalans,

Tot són coincidències, però en el XXX Aniversari del CAOC, celebrem a Barcelona el 140 aniversari de la vinguda de Frederic Mistral a Barcelona amb motiu dels Jocs Florals de la Llengua Catalana, en aquest mateix Saló de Cent, invitat per Víctor Balaguer. Però aquesta vinguda a Barcelona, el 1868, també fou un recorregut triomfal  per Figueres, Girona, Reus i Montserrat.

També és el 175 Aniversari de la Renaixença Catalana (1833). En ocasió del 100 aniversari, el 1933, vingueren 200 occitans. Per tant, enguany també és el 75 aniversari d’aquesta massiva arribada d’occitans, que també foren acollits aquí al Saló de Cent.

Aquí davant tenim presents les dues Copes. Una d’elles és la que donà Víctor Balaguer a Frederic Mistral el 30 de febrer del 1867, pagada per subscripció entre 1.800 catalans. Té doncs l’edat de 142 anys.

L’altra, és la que donaren els provençals als catalans el 24 de maig del 1878, o sigui que té 130 anys. És un altre bonic aniversari per celebrar aquí.

No faré relació de les ocasions en què han vingut massivament els occitans a Barcelona per celebrar amb els catalans els aniversaris que ens uneixen. En canvi, els catalans només van massivament a Occitània quan hi van exiliats.

El CAOC des de fa trenta anys intenta trencar aquesta apatia dels catalans i fa gran quantitat d’activitats a Occitània.

Però, sempre que els felibres, els provençals o els occitans en general vénen en gran nombre a Barcelona o a Catalunya, el CAOC mai ha deixat de participar, de col•laborar o d’organitzar-los actes, tal com hem fet ara.

Felibres e occitans sètz plan benvenguts un autre còp a aquesta aculhenta ciutat de Barcelona que sempre a obèrt sos braces d’amistat a totes los felibres e occitans qu’an vengut a exprimir pendent 140 ans l’amistat frairala entre los dos pòbles.

Visca Occitània!
Visca Catalònha!
Enric Garriga Trullols
President del CAOC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada