dissabte, 4 d’octubre del 2008

140 ANIVERSARI DE LA VINGUDA DE FREDERIC MISTRAL DISCURS AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Sr. Diputat,
Sr. Capolièr,
Srs. Majorals,
Srs. Síndics,
Felibres
Occitans,
Catalans,


Una vegada més aquesta Institució, la més important de Catalunya, rep una nombrosa representació de més de 110 persones de Provença i d’altres regions Occitanes amb motiu del 140 aniversari de la vinguda de Frederic Mistral a Barcelona.

La presència dels felibres al Parlament de Catalunya no fou possible fins que no hi hagué novament restablerta la Generalitat. Per tant, s’inicià l’abril de 1933 en ocasió del centenari de la Renaixença Catalana. Vingueren més de 200 occitans que foren rebuts aquí mateix.

El dimarts 9 de juny de 1987, el President del Parlament de Catalunya Miquel Coll i Alentorn rep els 360 felibres que havien celebrat la Festa anual de la Santa Estela a Perpinyà, que vingueren a Barcelona amb 6 autocars. Hi foren presents als actes les dues Copes.

També es retrobaren les dues Copes, el 19 d’abril de 2001, en ocasió de l’aniversari de Víctor Balaguer a Barcelona i a Vilanova i la Geltrú.

També més tard foren portades a Sant Genièis de Morgas.

Foren presents també al Parlament de Catalunya el 24 de febrer del 2004 i estigueren a mans de l’actual president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.

Amb l’enfortiment de Catalunya, les relacions amb el poble occità seran cada cop mes intenses, especialment ara que, des del 2006, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya declara l’occità oficial a Catalunya.

I ara passo la paraula al Capolièr del Felibritge.

Enric Garriga Trullols
President del CAOC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada