dimecres, 21 d’abril del 2010

ALS OCCITANÒFILS DE TOT EL MÓN


Benvolguda senyora,

Benvolgut senyor,

Us escrivim perquè esteu interessat per la llengua occitana i creiem que el tema que us exposarem a continuació pot despertar també el vostre interès.

La nostra entitat CAOC fou fundada oficialment el 1978 i, per tant, ja fa 32 anys que es dedica exclusivament a les relacions occitano-catalanes i a difondre l’ensenyament de l’occità als catalans.

A Catalunya es parla el català que és la llengua pròpia d’aquest territori. Però hi ha també l’Aran (la Vall d’Aran) que és un petit territori dins l’autonomia catalana i on es parla l’aranès, que és un dialecte de l’occità. Penso que no em calia fer aquesta precisió, que ja coneixeu, però era per preparar la introducció.

El 2006 s’aprovà pel Parlament de Catalunya, per les Corts i el Senat de Madrid i per un referèndum, un nou Estatut d’Autonomia de Catalunya que declarà oficial l’occità a tota Catalunya i l’Aran, que allà es diu aranès.

Per desplegar aquesta oficialitat de l’occità a Catalunya, el govern català féu una llei anomenada llei de l’aranès, que aprovà el govern el 22 de desembre de 2009 i que després presentà al Parlament i que aquest aprovà la seva admissió en la sessió plenària del 10 de febrer del 2010. Ara és el Parlament el que ha de debatre la llei i modificar o afegir articles al seu articulat.

El 7 d’abril del 2010, el CAOC organitzà un acte a la seu de l’ÒMNIUM CULTURAL, de Barcelona, per fer present que la llei de l’aranès s’hauria de dir Llei de l’occità, per les raons exposades en el document adjunt.

El 7 d’abril del 2010, al Parlament de Catalunya, han comparegut, a la Comissió de Cultura, set persones per posicionar-se sobre la llei de l’Aranès i ser qüestionades per cinc ponents, representants dels cinc grups parlamentaris. El primer compareixent era jo mateix.

Tots els partits, excepte el PSC, són favorables al canvi de nom de la llei.

També tots els set compareixents foren favorables al canvi del títol Aranès per Occità.

El dia 21 d’abril hi haurà una nova compareixença de 4 persones més, que són occitans i aranesos.

Si sou sensible al tema i favorable al canvi de nom, us demanem d’escriure un missatge als cinc ponents, o als quatre favorables, perquè vegin que no és una qüestió política, sinó lingüística, ja que totes les lleis de llengües s’anomenen pel seu nom i no pel nom d’un dels seus dialectes, en aquest cas l’aranès, que és el menys parlat de tots, el més perífèric i el més contaminat de castellà i de català.

A continuació us indiquem els noms i adreces electròniques dels cinc diputats ponents:

- Maria-Mercè Roca, presidenta de la Comissió Cultural     mariamerce.roca@parlament.cat
- Carme Vidal, grup CDC    carme.vidal@parlament.cat
- Maria-Àngels Cabasés, grup ERC     angels.cabases@parlament.cat
- Francesc Pané, grup ICV    francesc.pane@parlament.cat
- Carme de Rivera, grup Mixt    carmen.rivera@parlament.cat
- Rafael López, grup PP        rafael.lopez@parlament.cat
- Francesc Boya, grup PSC    francescxavier.boya@parlament.cat

Moltes gràcies i us preguem d’enviar-nos una còpia del vostre missatge al Parlament.

Ben cordialment,

Enric Garriga Trullols
President del CAOC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada